ROMANI 14:13-23
ROMANI 15:1-7
VERSET DE MEMORIZAT
Romani 14:22. „Încredințarea pe care o ai, păstreaz-o pentru tine, înaintea lui Dumnezeu. Ferice de cel ce nu se osîndește singur în ce găsește bine.”
VERSET DE SPRIJIN
Romani 14:19. „Așa dar, să urmărim lucrurile care duc la pacea și ziderea altora.”
S-ar părea logic ca lucrurile scrise în capitolele 13 și 14 să fi fost scrise în locul capitolelor 1 și 2. Ele reglementează atît relațiile dintre oameni și autorități cît și relațiile dintre membrii unei Biserici. Sînt niște principii foarte corecte. Dar cu toată calitatea lor, ele, impuse forțat nici odată nu vor duce la lucrurile scrise în capitolul 8. Numai acceptînd neprihănirea pe care o dă credința în Hristos, și trecînd prin procesul nașterii din nou, după care, pe o inimă nouă se scrie Legea Duhului de viață în Hristos Isus, se pot construi niște relații corecte între oameni. Cu alte cuvinte, relațiile corecte sînt produsul unei noi vieți ale unei ființe noi. Orice om pocăit și născut din nou trebuie să vegheze asupra sa, ca nu cumva, viața lui să fie pricină de poticnire s-au alunecare pentru cel de alături, avînd în vedere că sînt oameni foarte slabi în credințăă. Libertatea de a mînca unele produse, de a socoti o zi mai importantă decît alta, sau a le socoti pe toate de o potrivă nu trebuie să fie folosită, dacă această libertate întristează pe cineva.
„Cine slujește lui Hristos în felul acesta este plăcut lui Dumnezeu.”
Dacă noi ne-am angajat să ne luptăm, cum se luptă ostașii, cu păcatul și cu firea pămîntească, sîntem datori să facem tot posibilul să placem lui Dumnezeu. Pentru că noi nu mai sîntem ai noștri, ci am fost cumpărați pentru un preț,. Noi avem un stăpîn, un Domn și un Dumnezeu. Ne ducem viața noastră în așa fel ca să placem lui.
Mîntuirea celu tare, cît și a celui slab este lucrarea lui Dumnezeu. Prin comportamentul nostru nu trebuie să nimicim lucrarea lui Dumnezeu. Cei care sînt tari sînt datori să rabde slăbiciunile celor slabi. Cel tare este tare în toate. În el este destulă tărie pentru a suporta slăbiciunile celui slab. Pe umerii celui slab nu poți pune sarcini, pe cînd cel tare duce multe greutăți, mai cu samă, dacă dorește să placă celor din jur. Aceasta este pilda pe care a lăst-o Domnul Isus. El a purtat poverile celor slabi, a murit pentru cei slabi și acum mijlocește pentru cei slabi.
Dumnezeul răbdării și a mîngîerii să vă facă să aveți aceleaș simțăminte unii față de alții, după pilda lui Hristos,.
Rezumat.
„Așa dar, primiți-vă unii pe alții cum v-a primit și pe voi Hristos, spre slava lui Dumnezeu.”
ÎNTREBĂRI
1. Ce gîndești despre primirea pe care ne-a acrdat-o Isus Hristos nouă? Pe unii i-a primit într-un fel și pe alții i-a primit alt fel, ori pe toți i-a primit în acelaș fel?
2. Cine și dece trebuie să cedeze în întrebările ce țin de libertatea creștină?
3. Dece mîncarea și băutura nu moștenesc Împărăția lui Dumnezeu?