Epistola către Romani conține 16 capitole. Capitolul 8 din această faimoasă lucrare, scrisă de către apostolul Pavel sub inspirația Duhului Sfînt, este un mărgăritar acuns înăuntrul unei scoici. Citind primele 7 capitole, te afli în așteptarea găsirii, sau a descoperirii a ceva foarte important. Apoi capitolele de la 9 la 16 produc senzația că ai trecut peste creasta unui munte și deacum cobori ușor în vale, dar ai permanența dorință, să te întorci înapoi. Capitolul 8 se aseamănă cu creasta unui munte, de unde se vede departe împrejur. Se vede foarte departe, și ce este important, se vede foarte clar. Nouă, creștinilor din toate denominațiile, nu ne rămîne altceva decît să mergem pas cu pas după Pavel din Tars, și să-i cerem lui Dumnezeu să ne lumineze mintea cu acelaș Duh, cu care i-a luminat mintea lui Pavel cînd a scris această lucrare fundamentală. Mă rog lui Dumnezeu, să mă ajute în prelucrarea acestui manual, avînd unica sursă de informare. „Sola Scriptura”.
Pentru a înțelege mai profund epistola către Romani, este necesar să ne familiarizăm cu cîțiva termeni sau cu cîteva noțiuni pe care le vom întîlni în acest studiu.
I. NEPRIHĂNIRE
O stare după voia s-au după planul cuiva.
A fost valabilă de la primirea Legii la muntele Sinai, pînă la moartea Domnului Isus. Dacă o persoană împlinea cerințele Legii într-atăt, că Legea nu avea ce-i reproșa, un astfel de om avea o neprihănire pe care o da Legea. Acea persoană satisfăcea cerințele Legii.
Credința în jertfa de ispășire a Dumnului Isus este calea prin care un om capătă o neprihănire dată de Dumnezeu și care satisface cerințele lui Dumnezeu
II. LEGE (cu majusculă)
Setul de legi dat de Dumnezeu prin Moise la Muntele Sinai pentru poporul Israel.
III. Lege (cu minusculă)
Orice altă lege în afară de Lege.
DE PILDĂ
8:2 legea Duhului de viață…
7:25 legea lui Dumnezeu…
7:21 găsesc în mine legea aceasta…
7:23 legea primită de mintea mea…
IV. FIREA PĂMÎNTEASCĂ
Trupul, sufletul și duhul omului, contaminate (înrobite) de păcat formează firea pămîntească. (om ne născut din nou din apă și din Duh)
V. OM PĂMÎNTESC
Om pămîntesc este echivalentul expresiei: Om trupesc, ori om lumesc.
VI. FĂGĂDUINȚE, LEGĂMÎNT ȘI TESTAMENT.
VII. DUHUL SFINȚENIEI. (1:4)
VIII. NEAMURI.
(aceste cinci noțiuni le vom descrie pe parcurs)